Asa cum multi dintre utilizatorii solutiilor 3D CAD WORKS stiu, luna octombrie a fost dedicata prezentarii noutatilor din domeniu si demonstratiilor live. Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi in Bucuresti, Craiova, Brasov si Cluj. Iar pentru cei care nu au putut participa la aceste evenimente, un rezumat.

Seria evenimentelor a inceput in forta prin participarea CAD WORKS la Targul Tehnic International Bucuresti (12-15 octombrie 2016).

Pe durata a 4 zile, toti cei interesati de solutiile 3D (design sau proiectare 3D CAD, reverse engineering sau proceduri de inspectie /control 3D SCAN ori modalitati de realizare a prototipurilor sau pieselor finite prin print 3D) au putut participa la demonstratii a caror tema a fost integrarea programelor si tehnologiilor 3D pentru realizarea conceptelor sau a pieselor finite. 

Ideea de la care am pornit a fost imbunatatirea unui model existent, respectiv a unei motociclete de motocross. Cum a decurs procesul?

am scanat diverse piese/ansambluri ale acestei motociclete folosind scanerul HandySCAN 700,

   – am remodelat aceste piese prin intermediul programelor VXmodel si SOLIDWORKS 3D CAD,

   – am realizat prototipurile folosind imprimante 3DRoboze One (producator ROBOZE), Form 2 (producator Formlabs) si ProJet 2500 Plus (producator 3D Systems),

   – am analizat performantele modelelor atat prin metode de analiza cu element finit (simulare) folosind SOLIDWORKS Simulation si SOLIDWORKS Flow Simulation dar si prin teste fizice sau de ergonomie pe prototipuri,

   – am corectat modelele si am realizat prin print 3D modelele finale pe imprimantele Roboze One + 400 (pentru materiale tehnice, cu rezistenta la temperaturi ridicate) si ProJet 2500 Plus (pentru materiale rigide sau elastice) si Formlabs (pentru material transparent),

   – in final piesele au putut fi verificate folosindu-se masina de masurat in coordonate portabila de la Creaform – HandyPROBE, cu HandySCAN 700 scaner 3D metrologizat – sau prin intermediul scanerului MetraSCAN 750 Elite.

Pe parcursul TIB, am explicat si prezentat solutia 3D integrata CAD WORKS, rezultatul fiind in permanenta verificabil:  motocicleta din stand dotata cu piesele mentionate. 

In paralel, ne-am ocupat de:

 • scanarea corpurilor color (cu captare de culoare si textura), inclusiv pentru persoane, prin intermediul scanerelor Creaform Go!SCAN.
 • scanarea intregii motociclete (pentru corpuri de dimensiuni mari), folosind scanerul Creaform MetraSCAN 750 Elite.
 • printarea 3D cu echipamentele prezente la stand ProJet 2500 Plus (3D Systems), Roboze One (Roboze), Form 2 (Formlabs).
 • piese printate prin diverse tehnologii: print color (imprimante ProJet x60 – 3D Systems), print piese metalice (echipamente ProX 300 si ProX 320), print prin sinterizare laser – SLS (seria sPro) sau stereolitografie – SLA (seria ProJet 7000).
 • sisteme hardware HP – statii grafice desktop – HP Z640 si HP Z240, dar si statii mobile Z14, Z15 si Z17.

Care au fost noutatile?

 • 3D CAD – SOLIDWORKS 2017 – cea mai noua platforma a SOLIDWORKS, lansata in octombrie 2016.
 • 3D SCAN – Metrascan 750 Elite si HandyPROBE Elite – cele mai recente modele Creaform pentru procedee de inspectie si control, lansate in aprilie 2016, aflate in premiera in Romania.
 • 3D PRINTProJet 2500 Plusultimul model MultiJet Printing al 3D Systems – lansat in aprilie 2016, noul model de imprimanta de productie Roboze One +400 – lansat in luna octombrie 2016 (alaturi de modelul desktop Roboze One) si imprimanta Form 2 de la Formlabs, care in luna noiembrie 2016 a fost imbunatatita in domeniul materialelor.
 • Hardware HP SPECTRE – cel mai subtire laptop HP, monitorul curbat HP 34c sau monitorul de realitate virtuala HP.

Alaturi de noi au fost reprezentantii partenerilor nostri: Felice Romeo – SOLIDWORKS  Territory Sales Manager, Balkans and Israel  si Alessandro Bellini – Territory Technical Manager; Marco Tormena – Territory Manager 3D Systems; Damien Plougastel, Territory Manager Creaform si Viktor Mirkovic, Application Engineer, RoEMEA; Gil Lavi, VP Global Sales & Business Development Roboze; Robert Constantin, Category Manager RO & BG, HP.

Din pacate timpul scurt nu ne-a permis sa demonstram si o alta aplicatie: realizarea tuburilor, conductelor sau protectiilor din material compozit (fibra de carbon). Pentru ca imprimantele 3D Systems folosesc drept suport un material tip ceara, se pot realiza astfel de geometrii complexe printand “golul” tubului sau conductei din ceara, aplicand apoi pe acest model materialul (in cazul nostru fibra de carbon) si ulterior, dupa intarirea invelisului exterior, ceara se topeste rapid intr-un cuptor, rezultand modelul final din fibra de carbon. Vom reveni insa si cu aceasta demonstratie.

Intre 21 si 23 octombrie prezentarile au continuat in Craiova in cadrul Targului de Comert al Olteniei, gazduit in imediata apropiere a birourilor noastre din Craiova.  

La finalul lunii octombrie, am adus intreaga solutie in cadrul Congresului International CONAT din Brasov:

 • 3D CAD – SOLIDWORKS pentru design si proiectare mecanica, electrica (SOLIDWORKS Electrical), electronica (SOLIDWORKS PCB), analiza cu element finit (SOLIDWORKS Simulation), management de documente (SOLIDWORKS PDM), generare de documentatie tehnica si prezentari de marketing (SOLIDWORKS Composer, Inspection, MBD, Visualize).
 • 3D SCAN – Scanere color cu lumina alba Go!SCAN, scanere laser HandySCAN, CMM optic (masina de masurat in coordonate) HandyPROBE, scaner MetraSCAN.
 • 3D PRINT – imprimantele Roboze One si Form 2 si piese printate folosind tehnologiile 3D SYSTEMS (metal, plastic rigid, elastic, color).
 • Sisteme hardware HP – Statiile desktop Z640 si Z240, statiile mobile HP Z14, Z15 si Z17.

Fiind un congres dedicat industriei auto, pe langa prezentarile mentionate,  am dat o mana de ajutor  studentilor Facultatii de Transporturi pentru monopostul realizat pentru Formula Student .

Proiectul monopostului a fost realizat de studenti folosind SOLIDWORKS iar ajutorul de care vorbeam a constat in 2 etape:  scanarea unui motor care intra in componenta monopostului (model existent, in jurul caruia este construit monopostul) si scanarea completa a monopostului.

Pentru demo scanare motor, precum si demo pentru toate echipamentele Creaform accesati canalul nostru YouTube 

Turul de forta s-a incheiat pe 3 noiembrie, prin prezentarea solutiei CAD WORKS in Cluj Napoca.

De fapt … nu s-a incheiat, pentru ca in perioada 12 – 14 decembrie vom fi prezenti in cadrul Renault Innovation Days.

Stay tuned! Revenim cu noutati.