In aceasta sectiune v-am prezentat pana acum opiniile noastre asupra solutiilor pe care le implementam, opinii sustinute de studii de caz sau afirmatii ale utilizatorilor. Astazi este momentul pentru o abordare diferita. Vom lasa specialistii sau criticii sa-si spuna parerea. Caci orice opera, fie ea o piesa de teatru, o pictura sau o carte, isi certifica valoarea nu numai prin afirmatiile autorului, parerile spectatorilor / cititorilor, ci mai ales prin recenziile criticilor.

Asadar, astazi vom face un rezumat al unui articol publicat intr-unul dintre cele mai renumite si populare portaluri CAD/CAM, si anume MCADCafé. Articolul este scris de catre Jeff Rowe, cu o experienta de aproape 40 de ani in toate aspectele designului industrial, ingineriei mecanice si fabricatiei. Si peste 1000 de articole publicate despre CAD, CAM, CAE.

Ideea acestui articol a plecat de la „indaratnicia” unui producator CAM de a ramane independent, de a nu se asocia cu marii vendori CAD/CAM in tendinta manifestata tot mai accentuat de a restrange solutiile CAM in mana marilor companii.

La scurt timp dupa SolidWorks World 2015 Jeff Rowe a purtat o discutie cu fondatorul si CEO SolidCAM, Dr. Emil Somekh. Istoria SolidCAM incepe in 1984, cand Dr. Emil Somekh fondeaza compania cu intentia de a aduce programele 3D CAD si CAM la dispozitia utilizatorilor de PC-uri. Cu timpul, o afacere mica a devenit globala avand peste 20.000 de licente instalate la nivel mondial. Dr. Emil Somekh a ramas fidel ideii sale de a concentra activitatea companiei pe CAM si de a o integra cu unul dintre cele mai utilizate soft-uri CAD – SolidWorks si Inventor. In paralel, dezvoltarea programului s-a facut stand foarte aproape de utilizatori, cu personal recrutat din categoria prelucratorilor si avand o relatie foarte stransa cu principalii producatori CNC. Un aspect interesant, Autodesk este atat partener cat si competitor pentru SolidCAM, prin achizitia HSMWorks. Insa Dr. Somekh considera ca vor trece 10 ani pana cand Autodesk va ajunge SolidCAM din punct de vedere al functionalitatii. Evident ca in decursul anilor si SolidCAM a fost abordat in cateva randuri in vederea cumpararii. Cum SolidCAM a raspuns „nu suntem interesati”, marile companii au cumparat firmele competitorare. Un trend ce continua si azi, asa cum am mentionat. Insa, dupa cum afirma Dr. Somekh, in goana lor de a achizitiona noi firme pentru a oferi o gama larga de produse, marile companii – precum Autodesk si 3D Systems – nu inteleg exact CAM-ul si ca urmare nu ii ofera suport asa cum ar trebui. Un alt motiv pentru care SolidCAM nu a crezut in iluzia achizitiei se refera la faptul ca tehnologia iMachining este unica, astfel incat competitorii sunt constransi tot timpul sa vina din urma.

Dar in ce consta unicitatea tehnologiei iMachining 2D si 3D?

In cele doua module, un Tool Path Generator inteligent ce calculeaza traiectoriile de scula eficient, tangent, pentru a asigura o incarcare mecanica constanta a sculei si un Technology Wizard ce calculeaza conditiile de aschiere pentru o operatie de prelucrare data.

iMachining pune la dispozitia utilizatorilor avansuri si viteze optime tinand cont de traiectoriile sculei de semifabricat si de materialul sculei precum si de specificatiile, limitarile si capabilitatile CNC-ului care realizeaza prelucrarea. Cu alte cuvinte, Technology Wizard inlatura virtual toate presupunerile legate de cat de repede trebuie sa se roteasca axul masinii, viteza de avans, parametrii Step Over si cat de adanca trebuie sa fie prelucrarea. Avand la dispozitie aceasta automatizare, singura ajustare pe care o face un utilizator este controlul agresivitatii prelucrarii folosind sliderul iMachining. In plus, unghiul variabil de taiere al sculei face iMachining si mai eficient. Traiectoriile de scula sunt calculate pentru a mentine unghiul de taiere intre un minim si un maxim specificat de Wizard. Avansul este ajustat continuu pentru a mentine constante fortele de aschiere.

Potrivit Dr. Emil Somekh, prin folosirea iMachining uzura sculelor se reduce de 5 pana la 10 ori, reducand timpul de prelucrare cu pana la 70% iar tehnologia isi dovedeste valoarea mai ales la materialele dure. De asemenea iMachining rezolva 3 probleme majore legate de traiectoriile de scula standard: supraincarcarea sculei, „prelucrarea” in aer si traseele de scula nontangente.

Spre deosebire de alte programe oferite de competitori, SolidCAM prelucreaza pe o adancime ridicata avand un numar mai mare de puncte de contact axiale ceea ce minimizeaza vibratiile din scula si prelungeste viata acesteia. Desi este un fapt ca industria CAM se restrange in mana unor jucatori importanti, pentru SolidCAM independenta si concentrarea fac diferenta in drumul spre un viitor promitator.

Citeste tot articolul aici.