Procesul de inspectie este perceput ca un proces complex si destul de costisitor, atat din cauza procedurilor necesare cat si a echipamentelor implicate in acest proces.

De regula, un proces de inspectie necesita in primul rand o locatie dedicata, uneori cu fundatie speciala, care sa izoleze zona de masurare de restul fabricii sau atelierului de productie. De ce? Pentru a elimina zgomotele si vibratiile din cauza carora rezultatul este viciat.

Odata obtinut acest amplasament, pasul urmator consta in intocmirea rapoartelor de inspectie, care se face de multe ori manual, controlorii de calitate fiind nevoiti sa copieze manual din desenele de executie parametrii care trebuie verificati. Si cand acesti parametri sunt de ordinul zecilor, aparitia erorilor de copiere sau scriere este inevitabila. Adaugand si consumul de timp necesar generarii documentatiei si verificarii ei, descoperim adevaratele costuri ale acestui pas.

Ajungem apoi la echipamentele de masura: de cele mai multe ori sisteme cu un cost foarte ridicat, care nu sunt folosite la 100% din capacitatea lor, piesele controlate neavand nevoie de acest grad de precizie. Iar la aceste costuri adaugati si alte costuri suplimentare: de exemplu in cazul masinilor de masurat in coordonate – sa transporti si sa instalezi o placa de granit, doar in scopul eliminarii vibratiilor, nu este tocmai ieftin. Tinem cont si de costul dispozitivelor de fixare a pieselor in vederea masurarii, de necesitatea invatarii modalitatii de programare a masinii pentru a atinge punctele dorite si nu in ultimul rand, de imposibilitatea de a masura toate punctele necesare (in zone inguste sau adanci) ori de erorile de masura introduse (la piesele cu pereti subtiri, usor deformabile in lipsa unor dispozitive care sa asigure fixarea perfecta). Masurand numai punctele prescrise este imposibila determinarea factorilor care conduc la aparitia erorii sau zonelor incorect prelucrate care conduc la diferentele masurate. Varianta alternativa – dispozitivele de masura brat articulat limiteaza si acestea dimensiunile piesei masurate, deplasarea sau realizarea inspectiei pe linia de productie.

Daca aceste echipamente sunt inlocuite cu cele clasice (subler, micrometru), costurile scad dar apar limitari in posibilitatea masurarii tuturor zonelor necesare, erori de citire, dependenta de experienta operatorului, chiar de forta cu care acesta manipuleaza instrumentele.

In final, dupa aceste procese, cu limitari si generatoare de erori, uneori scumpe, se ajunge la rezultatul dorit: raportul de inspectie, in care se completeaza automat sau manual in functie de metoda de masura aleasa.

Destul de complicat, nu-i asa?

Ei bine, alegand solutia propusa de CAD WORKS, nimic nu mai este complicat. Cum?

Pasul 1: Fara locatii specializate.

Pasul 2: Automatizati procesul de generare a rapoartelor, scurtati cu pana la 90% timpul necesar realizarii documentatiei si eliminati erorile ce apar la copiere si scriere manuala. Descoperiti SOLIDWORKS Inspection – Standard sau Professional si generati rapoartele rapid, direct din documentatia de executie (folosind SolidWorks sau nu – prin fisiere PDF sau TIFF – pentru documentatia existenta in arhive in format hartie, chiar generata la planseta).

Pasul 3: Simplificarea merge mai departe: Descoperiti cel mai bun sistem de masura brat articulat: Bratul dvs.! Alegeti una dintre solutiile portabile Creaform: HandySCAN 300 sau 700 (certificat metrologic), MetraSCAN (pentru inspectia pe linia de productie) sau HandyPROBE (pentru inspectia prin atingere).

Eliminati oricare dintre neajunsurile descrise anterior:

Fara amplasamente speciale – echipamantele pot fi foloste direct in atelier sau pe linia de productie, datorita referintelor dinamice fiind insensibile la vibratii. Nu este nevoie de dispozitive speciale.

Fara preocupare pentru dimensiuni – spatiu de lucru extensibil, fie prin fotogrametrie (pentru HandySCAN), fie prin deplasarea sistemelor de camere de luat vederi (pentru MetraSCAN si HandyPROBE).

Fara restrictii de deplasare – toate echipamentele sunt portabile, permitand atat deplasarea in jurul obiectului, indiferent de marime, cat si in locatia unde este necesar sa se realizeze inspectia. Set-up rapid, plug&play.

Fara limitari in masurare: scanand cu HandySCAN si MetraSCAN  aveti la dispozitie milioane de puncte pentru comparare. Nu exista zona inaccesibila. Nu exista deformari ale piesei datorate atingerii. Determinati rapid prin suprapunere cu referinta, folosind programul de control VXinspect, nu numai comparatia in punctele de interes, ci si care este sursa eventualelor diferente aparute.

Pasul 4: Folositi programul descris la pasul 1 – SOLIDWORKS Inspection Professional.

Beneficiati simultan si de extinderea aplicatiilor posibile: Folositi aceleasi echipamente si pentru verificarea pieselor primite de la furnizori, verificarea dispozitivelor realizate pentru prelucrarea pieselor in vederea eliminarii erorilor de productie, verificarea pieselor produse dupa piesa originala (aceasta aplicatie extinde gama prin introducerea procesului de reverse engineering realizat prin scanare, prelucrarea primara a rezultatului scanarii cu VXmodel, transferati apoi direct, cu un singur click catre 3D CAD SolidWorks pentru obtinerea modelului CAD parametric) sau realizati strict aplicatii reverse engineering.

Si daca ati ajuns la reverse engineering – obtineti rapid si prototipul sau piesa finala (plastic sau metal) prin tehnologiile 3D Print.

Inspectie si nu numai. Flexibilitate. Costuri reduse. Solutie integrata. Nimic mai simplu.