In postarea anterioara am vorbit despre modalitatea de a reduce la un singur pas parcursul de la inspiratie la inovatie: tehnologia PolyJet, patentata de Stratasys si despre succesul obtinut de una dintre primele companii care au implementat-o. Si cum toate povestile de succes au un inceput, astazi va prezentam motorul care a stat la baza inspiratiei, accelerand creativitatea, SolidWorks.

Trek Bicycle Corporation a optat pentru solutiile SolidWorks din dorinta de a proiecta si dezvolta produse noi mai rapid, mai precis si mai eficient. Compania este recunoscuta pentru interesul cu care trateaza fiecare amanunt in vederea obtinerii unui grad inalt de satisfactie din partea clientilor. Viziunea lor este foarte clara: sa construiasca cele mai bune biciclete din lume.

Cum reusesc?

Procesul incepe cu identificarea dorintelor utilizatorilor si continua cu cercetarea pentru a descoperi modul in care sunt folosite bicicletele si unde este necesar sa apara diferentele semnificative. Christopher Carlson, Manager Design Industrial la Trek, are o expresie favorita:“ride the ride your riders ride.”

Gama de biciclete a fost dezvoltata astfel incat sa acopere cele mai diverse solicitari: Road Bikes, Mountain Bikes ori City Bikes. Si asta tinand in permanenta cont de faptul utilizatorii pot fi copii, femei, ciclisti profesionisti sau persoane care isi doresc biciclete personalizate sau care le folosesc pentru agrement.

Care credeti ca a fost motorul creativitatii proiectantilor si primul atu in obtinerea unor produse performante, fiabile si adaptate cerintelor utilizatorilor?

Primul pas in imbunatatirea ciclului de dezvoltare a produselor a fost implementarea solutiilor SolidWorks. Usor de utilizat si productiv, programul a reusit sa injumatateasca timpul de proiectare oferind in acelasi timp posibilitatea de a explora diverse variante constructive. Fiindca in mediul virtual sa fortezi limitele de design sau chiar sa o iei pe un drum gresit nu costa mai nimic. In acest fel creativitatea proiectantilor a depasit barierele generate de teama ca erorile de proiectare ar avea drept rezultat cresterea costurilor. Aspect intarit de afirmatia lui Carlson:

„Niciodata nu poti face ceva perfect din prima si daca ai la dispozitie o singura incercare pentru a obtine un prototip inainte sa introduci un proiect in productie, vei avea o abordare prudenta, traditionala. Pentru ca putem lucra atat de rapid in SolidWorks, putem face multe modificari fortand limitele proiectelor noastre in mediul 3D, ceea ce in final conduce la obtinerea de solutii inovative.”

Odata depasit acest punct, atentia proiectantilor s-a indreptat spre generarea de modele personalizate in functie de utilizatori. Evident prin folosirea unui mijloc care sa le simplifice munca. De fapt ce reprezentau aceste ”produse unicat” adaptate nevoilor celor care le folosesc? O personalizare a unui model existent. Atunci nu era necesar sa se reia proiectul de la capat pentru fiecare caz. Solutia a fost oferita tot de SolidWorks: folosirea configuratiilor. Extrem de simplu si eficient. Se pleaca de la un model general reprezentat de axele cadrului bicicletei, elementele geometrice ale acesteia fiind asociate unui design table. Avand la dispozitie un software parametric, proiectantii pot modifica foarte usor unghiurile axelor astfel incat sa adapteze constructia cadrului pentru diferite categorii.

“In SolidWorks folosim un „master sketch” cu diferite dimensiuni ale tevilor cadrului introduse intr-un design table. De la aceasta diagrama proiectantii pot genera rapid configuratii diferite la unghiuri diferite astfel incat sa obtina toate marimile aferente fiecarui model.”

Un alt aspect important este reprezentat de ergonomie si posibilitatea de a obtine modele noi folosind o parte din componentele existente. Si aici SolidWorks este un ajutor de nadejde oferind instrumente puternice pentru generarea suprafetelor, obtinerea geometriilor complexe si permitand modificarea acestora in mediul de ansamblu.

„Aproape 60% dintre biciclete folosesc piese existente. Pentru noi provocarea este sa integram aceste componente cu geometrii sau suprafete mai complexe pentru a obtine forme fluente, atractive.”

 

Rezultatele au fost pe masura asteptarilor:

–        dublarea numarului de produse noi

–        reducerea ciclului de proiectare cu 50%

–        cresterea calitatii produselor

–        imbunatatirea comunicarii