Un subiect foarte la moda azi: razboiul masinilor contra oamenilor. Dar este oare chiar asa?

Stiti deja ca totul este rodul imaginatiei si ca in lumea filmului de azi, dupa un start de succes, urmatoarele parti reprezinta de fapt inceputul. Care este insa momentul care marcheaza acest inceput? Si unde ne aflam? Au fost facuti cativa pasi importanti, au aparut primii roboti umanoizi, insa suntem inca reticenti sa ne lasam in grija acestora. Oare putem avea incredere deplina in ei?

Un prim raspuns ar putea fi dat de DARPA Robotics Challenge (DRC) – o competitie al carei scop este dezvoltarea unor sisteme robotizate care sa ajute oamenii sa faca fata dezastrelor provocate de natura sau chiar de catre ei insisi. Premiul a fost castigat de echipa KAIST din Daejeon, Coreea de Sud.

Nu prea seamana cu T-101 din Terminator, ci mai curand cu C-3PO din clasicul “Razboiul stelelor”.

Pentru toti robotii umanoizi miscarea bipeda reprezinta cea mai mare problema. Daca un robot cade, aproape se distruge. Asadar a fost alocat un timp semnificativ pentru a realiza stabilizarea sistemului si a unui algoritm de miscare robust.

Ajutorul la construirea robotului DRC–Hubo (prescurtarea Humanoid Robot) a fost … evident SOLIDWORKS. Cercetarea si proiectarea au inceput cu SolidWorks iar pentru analiza tensiunilor interne ale structurii a fost folosit SolidWorks Simulation.

Ce a rezultat: DRC-Hubo este un robot umanoid. Poate pasi. Poate urca scari. Poate chiar merge pe teren denivelat. Dar are de asemenea si roti. Se poate modifica, transformandu-se de la postura de biped la modalitatea de deplasare pe roti. Astfel, utilizatorul poate alege tipul pe care il doreste. Sa vedem ce stie sa faca Hubo:

Dar retineti: robotul este construit de oameni … si acestia decid chiar si modul de deplasare.

Pana de curand totul parea clar: cine pe cine construieste, cine pe cine conduce. Dar se pare ca au aparut primele raspunsuri la intrebarea daca robotii au constiinta de sine. Si raspunsul pare a fi afirmativ. Intamplator sau nu, raspunsul a fost dat cu ajutorul unuia dintre simpaticii roboti NAO, despre care v-am povestit intr-unul dintre Newsletterele noastre.

Construiti tot cu ajutorul SOLIDWORKS, 3 roboti NAO au fost supusi unui test, la initiativa inginerilor din cadrul Institutului Politehnic Rensselaer din New York. Cei trei roboti au fost programati cu ajutorul unui algoritm numit DCEC (Deontic Cognitive Event Calculus). Acest algoritm utilizeaza o sintaxa bine definita, o metoda de calcul bazata pe deductia naturala. Altfel spus, reprezinta o versiune codificata a gandirii de bun-simt (common-sense reasoning).

Cunoasteti testul denumit „Sfetnicii regelui”? Pe scurt, este vorba despre:

Un rege are nevoie de un sfatuitor nou, asa ca aduna trei dintre cei mai intelepti oameni din tinut. Ii pune fiecaruia o palarie pe cap, fie alba, fie albastra, iar cel care deduce primul culoarea castiga. Regele precizeaza ca micul concurs este cat se poate de corect.

Care este rezolvarea? Toate palariile au aceeasi culoare. Pentru ca doar asa ar fi un concurs corect, in care participantii sunt tratati egal.

Cum s-a aplicat acest test in cazul robotilor:

Cei trei roboti au primit “pastile” (sub forma unor palme usoare pe cap) avand ca efect incapacitatea de a mai vorbi. In realitate, volumul celor trei roboti a fost dat la minim. Unuia dintre roboti i s-a dat o pastila placebo, fara a i se bloca deci functia vorbirii. Niciunul dintre roboti nu a stiut care va primi “pastila reala” si care va primi “placebo”. Asadar, unul dintre cei trei roboti putea vorbi. Isi va da seama robotul cu volumul ramas pornit ca i s-a dat “placebo”?

Rezultatul este destul de spectaculos si poate fi interpretat ca o forma de constiinta de sine, chiar daca in forma rudimentara.

Desi expertii in robotica afirma ca trecerea cu succes a acestui test simplu nu reprezinta “o constientizare deplina a sinelui”, Selmer Bringsjord, coordonatorul studiului, considera ca prin trecerea mai multor teste de aceasta natura, viitorii roboti isi vor construi un repertoriu de abilitati care ii vor ajuta sa devina tot mai folositori pentru oameni.Rezultatele muncii cercetatorilor vor fi prezentate la Conferinta RO-MAN din Japonia, care se desfasoara intre 31 august si 4 septembrie.

Doua fatete ale piesei. Incotro ne indreptam … vom vedea cu siguranta in anii urmatori daca ceea ce urmarim azi la cinematograf este doar o fictiune.